UV-Proef Met de UV-proef toont een hond aan dat hij over de lichamelijke en geestelijke eigenschappen (doorzettingsvermogen) bezit waarover een werkhond voor de praktijk of voor de fokkerij van werkhonden moet bezitten.

Het Uithoudingsvermogen examen bestaat uit twee onderdelen: een loopoefening en een gehoorzaamheidsoefening. Het lopen bestaat uit 20 km, af te leggen naast de fiets in een tempo van 12 tot 15 km per uur. In deze rit zijn twee rustpauzes opgenomen: na 8 en na 7 km.

De keurmeester houdt tijdens de proef nauwlettend in de gaten dat de honden niet oververmoeid raken. In de pauzes controleert hij de hond op vermoeidsheidsverschijnselen en op de conditie van de voetzolen. Na nog een rustpauze moeten de geleiders zich opstellen met de hond aan de voet voor het afleggen van de gehoorzaamheidsoefening. Deze oefening bestaat uit volgen aan de voet (los of aan de lijn).  

Het motto is:Begin op tijd, bouw het langzaam op en fiets vlak voor het examen niet te lange afstanden.  

Training voor het UV-examen

Er bestaan verschillende trainingsschema's voor een UV training. Onderstaand zijn twee voorbeeld schema's opgenomen. Een schema van 5 weken en een schema van 14 weken. Het zal duidelijk zijn dat een trainingsschema van 14 weken een rustiger en evenwichtige opbouw heeft. 

Let op! Controleer elke keer de voetzolen van de hond, het kan heel goed gebeuren dat de hond in iets scherps heeft getrapt. Blijf dus controleren. Succes!

Trainingsschema's: