Seminar 10 en 11 mei 2014
Na twee jaar was het weer eens tijd om hem uit te nodigen. Ingmar Sioen, dit keer vergezeld van Charly, pakwerker in opleiding. Er was veel belangstelling voor dit seminar, voor beide dagen waren er 14 deelnemende honden ingeschreven met hun respectievelijke baasjes. Niet alleen leden van de kringgroep Zuid Oost Drenthe, maar we konden dit weekend ook diverse gasten verwelkomen. En voor het eerst waren het niet alleen boxers die meededen, dit jaar was er ook een Mechelse herder ingeschreven.  

Voorzien van een stevig ontbijt maakten onze Belgische gasten hun opwachting in het clubhuis. Iedereen was er helemaal klaar voor. Om tien uur werd iedereen hartelijk welkom geheten en kon het seminar beginnen. Zoals altijd begon Ingmar met een rondje voorstellen. Daarna een algemeen gedeelte theorie, en toen konden de deelnemers het veld op. Eén voor één kregen de deelnemers op het veld de gelegenheid om datgene waar ze tegenaan liepen met hun respectievelijke honden te laten zien. Ondertussen begon het zachtjes te regenen. De lichte regen maakte niet lang daarna plaats voor behoorlijke regenval, om daar vervolgens de hele dag ook niet meer mee te stoppen. Iedereen werd doornat, Ingmar en Charly nog het meest. Toch beïnvloedde dat de sfeer zeker niet. Het bleef gezellig, iedereen hield de moed er goed in!

Na de pauze en de goedverzorgde lunch ging het seminar verder met een ronde pakwerk. Terwijl de regen inmiddels met bakken uit de lucht kwam, stonden vier (!) pakwerkers op het veld om met de honden te werken. Het enthousiasme was groot, zowel van de honden als zeker ook van de mensen.Na afloop gingen de meeste mensen naar huis. Een klein groepje mensen bleef op de club om gezamenlijk met Ingmar en Charly van het diner te genieten. De plaatselijke Chinees had goed zijn best gedaan, een ieder liet zich het allemaal prima smaken. En alsof de duvel ermee speelde, de zon begon uitbundig te schijnen…….

Dag twee begon niet zoals dag één eindigde, het regende inmiddels weer zacht maar gestaag. De deelnemers lieten zich niet uit het veld slaan en begonnen met goede moed aan de laatste dag van het seminar. Showtraining nieuwe stijl stond als eerste op het programma. Iedereen die daar belangstelling voor had, ging het veld op en probeerde de beginselen van deze kunst onder de knie te krijgen. Zoalsaltijd zal vast en zeker blijken, dat oefening kunst  baart...

Hierna ging iedereen met aandachtsoefeningen aan de slag. Iedereen had de vorige dag goed geluisterd en de eerste vorderingen waren zeker zichtbaar. Veel te snel was het alweer tijd voor de lunch. Net als de eerste dag werden de magen met zichtbaar plezier weer gevuld met allerlei lekkers dat op tafel stond. Ondertussen was het opgehouden met constant regenen en werden natte perioden zowaar afgewisseld met droge perioden. Helaas waren de droge perioden veruit in de minderheid, zodat de meerderheid van de deelnemers nat en koud bleef….

Na de lunch hadden we nog het pakwerkgedeelte. Iedereen deed weer mee, ervaren honden maar ook de onervaren honden. Het enthousiasme en het plezier waren bijna voelbaar.

En toen naderde onvermijdelijk het einde van het seminar. Iedereen, mensen en dieren waren moe maar voldaan. Er is veel geleerd deze twee dagen, inspiratie opgedaan om op een andere manier te gaan trainen. Met hernieuwd enthousiasme vertrokken de deelnemers richting huis. Het was een prachtig weekend, vol prachtige hondensport, gedreven mensen en gezelligheid.

Rest mij om, met een hoofd vol prachtige herinneringen, een aantal mensen te bedanken. Allereerst Ingmar en Charly. Bedankt voor twee heel leerzame dagen. Daarnaast wil ik ook Sietie Lesman bedanken voor twee dagen fotograferen in de stromende regen. De foto’s zijn zoals altijd weer prachtig, een geweldige herinnering aan dit weekend. Onze pakwerkers Arjan en Robbin, dank je wel voor jullie medewerking aan dit seminar. Het is redelijk uniek om vier pakwerkers tegelijk op het veld in actie te zien. De mensen van de catering. Jullie hebben iedereen fantastisch verzorgd, niemand is ook maar iets te kort gekomen. Dank je wel, leden van de club, die ervoor gezorgd hebben dat alles er weer netjes uit kwam te zien in en rond het clubhuis en het veld. En als laatste een enorme dankzegging richting de deelnemers aan dit seminar. Het moet toch maar gedaan worden, twee dagen werken in niet de meest ideale omstandigheden. Het was nat, het was koud maar de sfeer heeft daar geen seconde onder geleden. Jullie waren fantastisch. We weten allemaal weer waar we aan moeten werken. Aandacht en motivatie. Volgens mij gaat dit helemaal goedkomen…….


Gonda Sluter